TANGO

TANGO

Tango je davno prestao biti samo argentinskim i postao je pravim kulturnim naslijeđem svijeta. UNESCO ga je 2009. primio u obitelj svjetske nematerijalne kulturne baštine, a u europskim gradovima tango scene su već desetljećima aktivne. Organizacijom brojnih tečajeva, radionica, milongi i međunarodnih tango festivala i Split je značajan dio te kulturne mreže. Grad u kojem djeluje brojna neformalna splitska tango scena samo je jedan od aktivnijih. Tu su još i Zagreb, Rijeka, Zadar, Šibenik, Pula, Opatija i Poreč, a kao izvor informacija o svim domaćim događanjima preporučujemo Facebook stranicu Tango in Croatia.

Tajna stogodišnje tradicije i uspjeha argentinskog tanga krije se u njegovoj specifičnoj glazbi i plesnom doživljaju bliskosti. U glazbi se ne primjenjuju striktna pravila i jasne ponavljajuće sheme; koloritan je, dramatičan, pun neočekivanih varijacija i iznenađenja. Ima i dvije glazbeno-plesne subkategorije: milongu (‘veseli’ ritmički tango) i vals (argentinski valcer), koje ga dodatno obogaćuju, čine kompletnim.

2016 07 03 Tango Alma Zvone 8Kao ples otvoren je improvizaciji i slobodnoj interpretaciji, prepušten osjećajima temeljenima na raspoloženju, dobi, iskustvu i usvojenim vještinama. Bliski kontakt, koncentracija i usklađenost pokreta s glazbom par dovode do osjećaja prisnosti. U konačnici partneri vode „nijemi razgovor“ čija je jednostavnost temeljena na obostranoj prisutnosti i usmjerenosti. Savjet „pleši sa svojim partnerom slijedeće tri minute kao da se poslije nikada više nećete vidjeti“ jasno ide u pravcu nesputanog pristupa tek uspostavljenom zajedništvu. Drugim riječima, ne propustite nijedan trenutak i neka plesno zavođenje bude dvosmjerno, iako ponekad nije jasno zavode li partneri dok plešu jedan drugoga ili sam tango njih zavodi.

Za njega su podjednako zainteresirani i dame i muškarci. Potpuna predanost dolazi s iskustvom i godinama. Milijuni ljudi diljem svijeta već su na prvi dodir s njim osjetili nešto dublje, neku poveznicu, tajnu vezu – „un sentimiento“. Ovim ste i vi pozvani u ovaj svijet neverbalne komunikacije dviju bliskih osoba, bliskih u doživljaju tanga, „nasmijanog živog bića“ koje se raduje svakom susretu s vama. Tango je filozofija koja se uvijek iznova stvara, senzualna metafora života u kojoj 1 i 1 daju 1. S nebrojenim opcijama i bez ograničenja tango je „ponuda slobode“, dio životnog stila, neverbalni esperanto kojim možete komunicirati na svim svjetskim meridijanima.

Vrijeme je za Tango START, vaš prvi sat. Vidimo se u Centru plesa 🙂

Alma i Zvone