Naša filozofija

NAŠA FILOZOFIJA PODUČAVANJA

Kažu da postoje dvije vrste učitelja: oni koji vam daju ono što vi želite i oni koji vam daju ono što vam u datom trenutku treba. Naša filozofija podučavanja svrstava nas u  ove druge. Odlučni smo u provođenju sistematičnog i postupnog procesa učenja, zasnovanog na tehnici i izgradnji kvalitetne baze. Osjetljivi smo na nedostatke u tehničkom znanju i tu učinkovito reagiramo; u vašem dugoročnom interesu.

Svjesni smo činjenice da utvrđivanje osnova nije uvijek i zabavno te stoga postoji mogućnost odustajanja jednog broja polaznika. Nije svatko spreman uložiti vrijeme u rad na kvaliteti. Privlačnijim zvuči „atraktivni tango“ kao „dobra zabava“, bez tehničkog „maltretiranja“, ali to je zapravo jedna varka; bez dobre tehničke podloge, sigurni smo, nema ni zabave. Loša postura, bolna leđa, vođenje „na silu“, povlačenje i guranje nisu jamac „dobre zabave“. Naravno, prirodno je da postoji želja za učenjem atraktivnijih elemenata, koji odlično izgledaju kad ih izvode profesionalni argentinski majstori. Svi smo ponekad nestrpljivi i željeli bismo da stvari budu lakše, ali za usvajanje tehničkih vještina potrebno je vrijeme i redovito vježbanje uz dobro razumijevanje internih procesa.

WP_20151124_21_35_04_ProUz jasno razlaganje temeljnih principa naš program je zanimljiv, sadržajan i zabavan. Naglasak smo stavili na sve one lijepe i raznovrsne elemente koji se plešu na plesnim večerima – milongama. Program smo radili pažljivo i sustavno, temeljeći ga na dugogodišnjem iskustvu. Svaka razina napredovanja ima svoj fond elemenata i određeni broj bitnih tehničkih savjeta koji se odnose na posturu, osobno kretanje i komunikaciju u paru. Kao krajnji cilj postupno usvajanje tehničkog znanja dovest će do njegovog „odbacivanja“. U konačnici težimo nesvjesnom korištenju mehaničke podloge (automatizirana vožnja automobila) u cilju postizanja punog doživljaja prisutnosti i višeslojne komunikacije s partnerom, glazbom i okolinom (uživanje u vožnji kroz predivne predjele neke tek otkrivene zemlje). To je naše viđenje postupnog „odricanja od tehnike“, puta do punog zadovoljstva i istinske zabave.

10862519_961574850524203_4242049803213792066_oKao učitelji kritični smo i samokritični. Stalo nam je do toga da u pravom trenutku kažemo točno ono što vama treba. Kontinuirano radimo na sebi, putujemo, usavršavamo se i učimo od najboljih. Završit ćemo s opaskom jednog od njih, svjetskog prvaka Sebastiana Jimeneza, koji nam je prenio zapažanje da na festivalima napredni plesači upisuju početne radionice, a početnici napredne. Upravo tako, početnici su često fascinirani elementima i kombinacijama, a napredni plesači se uvijek vraćaju osnovama i tu traže rješenja za složenije tehničke zahtjeve. To i vama najtoplije preporučujemo. Suzdržite se od preuranjenih izleta u atraktivnost, jer ćete moguće na tom putu uzalud gubiti godine. Budite odgovorni prema sebi, razmotrite sve opcije i izgradite vlastitu filozofiju napredovanja. Ako se poklopi s našom radovat ćemo se skupa i raditi zajedno s vama, a ako ne – želimo vam i dalje pun uspjeh i zadovoljstvo na odabranom putu.

Alma i Zvone 🙂